Wednesday, January 27, 2010

Puding Kastad berkuah

Resepi feberet semasa bulan puasa:

Bahan:

1 cawan kastad
5 cawan air (kalau nak tambah susu cair pun boleh juga)
sedikit garam

1 tin susu cair
1 liter air
3 sb kastad - larutkan dengan sedikit air
1/2 cawan gula pasir
1 st esen vanila
Secubit garam

Buah2an coktail dalam tin

Cara:
1. Gaul rata kastad, air dan garam. Masak hingga pekat. masukkan dalam acuan kecik, ataupun kalau malas bubuh aje dalam loyang. Sejukkan.
2. Untuk kuahnya - Masak air hingga mendidih, masukkan larutan kastad, gaul rata. Tambahkan gula dan secubit garam.
3. Kecikkan api, masukkan susu cair, dan kacau rata. Bubuh vanilla sekali.
4. Sejukkan.
6. Bila dah nak makan, ambil 1 biji kastad yang dah beku, tambahkan sedikit coktail (kalau nak banyak.. aku tak kesah). Tuangkan kuah.
7. Siap untuk dimakan. Sejuk aje masuk dalam tekak.

No comments:

Post a Comment