Wednesday, January 27, 2010

Dhal Kari

Bahan

1/2 kg tetel/daging lembu pun boleh
1 biji terung
5 tangkai kacang panjang
2 biji kentang
1/2 biji lobak
1 cawan kacang dal - rebus sampai kembang
3 sb serbuk kari

5 Ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1" halia
1" kunyit
(blend)

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
(hiris)
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan
Santan
Garam
Serbuk perasa

Cara:
1. Gaul daging/tetel dengan serbuk kari, garam dan bahan yang diblend tadi - ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis kayu manis dan bunga lawang.
3. Masukkan bawang hiris, tunggu hingga naik bau.
4. Masukkan daging, bubuh garam dan serbuk perasa secukup rasa.
5. Bubuh sedikit air, tunggu hingga empuk.
6. Masukkan santan cair.
7. Masukkan sayuran bermula dengan kentang dan kacang dhal (kalau tak bubuh kacang dhal tak der maknanye masakan ini)
8. Masukkan sayuran yang lain beserta daun pandan.
9. Bubuh santan pekat dan air asam jawa. Rasa garam.
10. Siap. Boleh dimakan dengan nasi tomato atau apa sahaja jenis nasi. Paling best dimakan dengan roti jala. Sedap beb..

No comments:

Post a Comment