Wednesday, January 27, 2010

Nasi Ayam ala Bulan Hijau

Nampak saja macam complicated, tapi bila dah try, sonang ajo tuu..

Bahan utama

1 ekor ayam - potong 12

4 cawan beras basmathi
3 helai daun pandan
5 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1" halia*
(* hiris - untuk nasi)

5 ulas bawang merah**
5 ulas bawang putih**
1" halia**
1 sb lada sulah**
(blend together - untuk soup)

12 tangkai lada basah merah***
5 ulas bawang putih***
1/2" halia***
(*** blend together untuk sambal)
1 sb perahan limau nipis

Garam
Gula
Serbuk perasa
Serbuk lada
Kicap/madu

Daun soup
Daun salad
Timun
Bawang goreng

Cara:
1. Rebus ayam bersama halia yang telah diketuk
2. Tambah garam secukupnya.
3. Bila dah masak, asingkan ayam dan stok

Untuk memasak nasinyer:
1. Panaskan minyak (minyak lebih sedikit)
2. Tumiskan kayu manis, bunga lawang dan bawang2 yang telah dihiris itu.
3. Masukkan beras yang telah dibasuh beserta air rebusan ayam. Tambah sedikit garam (rasanya biar masin sikit - sebab garam tu nanti meresap dalam nasi)
4. Masukkan daun pandan
5. Pindahkan dalam rice cooker.

Untuk ayam goreng:
1. Ambil bahagian yang berisi sahaja. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit, garam, serbuk perasa, sedikit serbuk lada dan sedikit kicap/madu. (kalau nak perap pun boleh juga).
2. Gorengkan ayam hingga masak.

Sambal Nasi ayam:
1. Blendkan lada merah, bawang putih dan halia
2. Didihkan dalam periuk. Bila dah mendidih, tambahkan garam dan gula.
3. Masukkan air perahan limau nipis untuk rasa masam. (sambal nasi ayam ini rasanya masam2 manis)

Soup Nasi ayam:
1. Tumiskan bahan blend hingga garing.
2. Masukkan tulang2 ayam (lebihan dari ayam goreng).
3. Masukkan stok ayam yang lebih dari masak nasi tadi
4. Bila dah mendidih, bubuh sedikit air asam jawa.
5. Bubuh bawang goreng dan daun soup.

Bila semuanya sudah masak bolehlah makan. Jangan lupa beri pada jiran kalau masak lebih.

No comments:

Post a Comment