Wednesday, January 27, 2010

Kari Ayam Ibu Mertuaku

Bahan

1 ekor ayam - potong 8
2 bungkus kecil serbuk kari baba's

5 ulas bawang merah}
5 ulas bawang putih} Blend
1/2" halia }

5 Ulas bawang merah} Hiris
5 ulas bawang putih}

2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih

3 helai daun pandan

Santan secukupnya

Cara:

1. Perapkan ayam yang telah dibersihkan dengan serbuk kari, bahan yang telah diblend
2. Tambahkan garam dan serbuk perasa
3. Panaskan sedikit minyak, tumiskan daun kari dan rencah penumis. Masukkan bawang yang telah dihiris tadi.
4. Masukkan ayam yang telah diperap. Tambah sedikit air. Biarkan seketika.
5. Bila sudah mendidih, rasa garam.
6. Masukkan santan cair dan daun pandan
7. Masukkan santan pekat.
8. Last sekali, bubuh air asam.
9. Bila dah masak - bolehlah dimakan.

** Kalau nak bubuh kentang dan tomato pun boleh juga. Kentang hendaklah dimasukkan seiring dengan ayam agar empuk.

No comments:

Post a Comment