Wednesday, January 27, 2010

Masak Sate Ibuku

1 ekor ayam - potong empat

350 gram gula pasir
15 batang cili kering - dikisar
1 mangkuk santan

10 ulas bawang merah*
10 ulas bawang putih*
1" halia*
1" kunyit*
1" lengkuas*

** bahan bertanda * hendaklah diblend bersama. Lepas itu bahagi kepada 2 bahagian.

Garam
Serbuk Perasa

Cara:

1. Bersihkan ayam, perap dengan 1 bahagian bahan blend,gula, garam dan serbuk perasa secukup rasa. - perapkan(Lagi lama lagi meresap bumbunya).
2. Setelah beberapa jam berlalu, panaskan kuali dan bubuh sedikit minyak.
3. Tumiskan bahan yang diblend separuh lagi.
4. Masukkan cili kering yang telah dikisar tadi. Tumiskan lagi.
5. Tuangkan bahan yang telah ditumis itu ke dalam ayam yang sudah diperap tadi.
6. Masaklah sehingga ayam betul-betul masak.
7. Masukkan santan. Rasa garam, tambah jika perlu.
** Proses memasak siap.
Selepas itu:
1. Keluarkan ayam dari dalam periuk - ayam sahaja tau
2. Panggang ayam untuk menambah keenakan sate tersebut.

Cara menghidang:
Curahkan kuah ke atas ayam. Sedap dimakan bersama lontong pisang buatan ibuku, ataupun ketupat daun palas yang dibeli oleh kakakku, serta ketupat pemberian jiran-jiranku. Dia punya sedap, sehingga menjilat jari dan lupa aku tengah diet.

No comments:

Post a Comment