Wednesday, January 27, 2010

Nasi Tomato ala Bulan Hijau

Bahan untuk nasi tomato:

4 cawan beras basmathi
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1" halia
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan
3 sb susu cair
3 sb minyak sapi
3 sb tomato puree
garam secukupnya
air secukupnya

Cara
1. Panaskan minyak sapi
2. Tumis kayu manis dan bunga lawang
3. Tumis segala bawang dan halia hingga naik bau
4. Masukkan air, susu cair, tomato puree dan garam
5. Masukkan beras, bubuh daun pandan.
6. Masuk dalam rice cooker.

Bahan ayam masak merah

1 ekor ayam - potong 12 (ikut suka la nak potong berapa)
Serbuk kunyit

1 batang kayu
2 kuntum bunga lawang

**1 biji tomato
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1" halia
1" lengkuas
3 batang serai
15 tangkai lada kering**
(bahan di atas hendaklah diblend)

3 sb Tomato puree
4 sb Tomato sos
4 sb Cili sos
2 sb susu cair
1/2 kiub ayam
Daun bawang yang dipotong seinci2
Garam
Gula
Serbuk perasa
Kacang peas untuk tabur (tak de pun tak per)

Cara:
1. Goreng ayam hingga masak - ketepikan.
2. Kurangkan minyak, tumis kayu manis dan bunga lawang
3. Tumis bahan yang telah diblend hingga naik bau
4. Masukkan sos cili, sos tomato, tomato puree. Bubuh sedikit air.
5. Tambah garam, gula dan serbuk perasa
6. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi
7. Bila dah masak, bubuh susu cair dan kiub ayam - gaul rata.
8. Taburkan daun bawang.

Bahan pencuk (rojak)

1 biji nanas
1 biji timun
1/2 biji lobak
1 biji lada merah
1 labu bawang besar
Garam
Gula
Perahan air limau nipis

Cara:
1. Racik semua buah dan sayuran. Ikut kreativiti masing-masing.
2. Gaul semua sekali, tambahkan garam, gula dan perahan air limau nipis.

Kalau rajin bolehlah buat dal sekali. Kalau malas, makan nasi tomato dengan ayam masak merah dan pencuk sahaja.. Itupun dah sedap dah.

No comments:

Post a Comment