Wednesday, January 27, 2010

Ayam masak kurma ibuku

1 ekor ayam dipotong 4
1 peket rempah kurma
1 senduk kerisek
1 mangkuk santan
2 batang serai diketuk
Sedikit Kayu manis, bunga lawang
Sedikit gula
Garam
Serbuk perasa
Air asam jawa

7 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1" halia*
1" lengkuas*
(* Blend)

Cara:

1. Tumis kayu manis + bunga lawang
2. Masukkan bahan blend, tumis hingga garing
3. Masukkan rempah kurma tumis lagi
4. Masukkan ayam, garam, serbuk perasa dan gula - sehingga masak
5. Bubuh santan dan air asam jawa
6. Bubuh kerisek
7. Siap.. boleh dimakan!

Kalau nak sedap lagi:

Keluarkan ayam daripada kuahnya. Goreng seketika. Curahkan kuah ke atas ayam. Nyam nyam sedap dimakan dengan nasi panas-panas. Kalau berdiet, x payah makan nasi, makan ayam sahaja..

No comments:

Post a Comment