Wednesday, January 27, 2010

Kaya Blossom Cake

Kueh ini sudah lama tidak kubuat, kerana aku malas, kueh ini asal intinya ialah inti kelapa (yang buat dadar gulung tu). Idea menggunakan kaya adalah dari emak Huda.

Bahan:

2 cawan tepung hong kong/alternatif lain tepung gandum pun boleh
1/2 cawan gula
3 biji telur
1 st ovallete
1/2 cawan air pati daun pandan (daun pandan diblend)
1/2 cawan santan pekat
2 cawan air biasa (tambah air jika perlu)
1 st warna hijau

Kaya secukupnya

Cara:

1. Pukul telur + ovallete hingga putih.
2. Masukkan gula, pati pandan, santan pekat
3. Masukkan tepung, kaup-kaupkan biar rata
4. Bila dah siap, susunkan paper cup dalam loyangnye (kalau tak de loyang utuk paper cup boleh la masukkan dalam cawan kueh lompang)
5. Sudukan adunan tepung dalam paper cup, pancitkan kaya secukup rasa, sudukan lagi tepung.
6. Kukus lebih kurang 15 - 20 minit. Siap.

** kaya boleh diganti dengan blueberry jem, strawberry jem atau sewaktu dengannya.

No comments:

Post a Comment